Szinte minden családban előfordul valamilyen ételérzékenység, és az érintettek száma évről évre növekszik.
Ráadásul az emberek többsége gyakran nemcsak egy étel fajtára érzékeny, hanem egyszerre többféle alapanyagra is, így egyszerre többféle diétát folytat.
A két leggyakoribb ételérzékenység jelenleg Magyarországon a laktóz- és gluténérzékenység. Emellett sokan érzékenyek a tojás valamelyik alkotóelemére. A cukorbetegség is egyre komolyabb probléma a lakosság körében.
A laktózérzékenység minden harmadik magyart érint, ez kb. 3 millió embert jelent.
a Semmelweis egyetem becslése szerint a lakosság 7-12%-át érinti a gluténérzékenység (NCGS). A KSH 2021-es kutatása alapján a magyarországi 15 éves és annál idősebb lakosság 1,8%-a követett 2019-ben gluténmentes diétát, köztük arányaiban a legtöbben a 30-44 évesek voltak. A gluténmentes diétát folytatók 70%-a egyszerre többféle étrendet követ.
A KSH 2023-as adatai szerint hozzávetőlegesen 661.400 cukorbeteg van Magyarországon.
Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén gyerekek és felnőttek körében is. Ez a lakosság kb. 1%-át érinti.
A családok egyre gyakrabban szembesülnek ezzel a kihívással, és a piaci igény folyamatosan növekszik!
Ha nincs a kínálatodban olyan étel, ami megfelel a különböző ételérzékenyek számára
akkor ezek a családok másik éttermet fognak választani,
ahol felkészülten várják az ilyen speciális igényű vendégeket.
Nem szeretnéd elveszíteni a meglévő vevőköröd?
Sőt bővíteni szeretnéd? Akkor itt az ideje, hogy komolyan vedd ezeket a tényeket!
Legyen az éttermed egy olyan hely, ahol minden vendég különleges figyelmet kap,
még azok is, akiknek speciális étrendre van szükségük!
Nincs szükség arra, hogy lecseréld az étlapod! Elég ha felveszel egy-két olyan ételt a kínálatodba, ami egyszerre tudja mindezt. Így ha a leggyakoribb ételérzékenységek közül bármelyikkel is küzd a vevőd, megtalálja a számára ideális választást az ételek között!
Az ételérzékenység egy új trend! Haladni kell a korral, különben behozhatatlan lesz a lemaradás!
A mindenmentes ételek készítése a hagyományos magyar konyhától sokban különbözik.
Rengeteg az új alapanyag, konyhatechnológiai eljárás, modern konyhai eszköz.
Ezek az ételek nem kell, hogy a lemondásról szóljanak! Egyszerre lehetnek egészségesek, finomak és változatosak. Megfelelő tudás birtokában költséghatékony megoldásokkal könnyen bevezethetők a konyha repertoárjába ezek az új ételek! Egy jó ételért a vendég újra és újra vissza fog térni! Az ismerősei között garantáltan ajánlani fog!
Ha szeretnéd, hogy a szakácsod naprakész tudással rendelkezzen, küldd el a vegán workshopra!
Az egésznapos workshopon a résztvevők elsajátítják a mindenmentes ételek készítéséhez szükséges tudást!
Marton Melinda táplálkozási tanácsadó
a Mindenmentes Főzőiskola vezetőoktatója
Év kiváló szakembere díjazott
Három receptkönyv szerzője
Több mint 10 év oktatói tapasztalatával rendelkezik a glutén-, tej-, tojás-, húsmentes ételek tanításában
Több ezer elégedett tanítvány
Bemutatásra kerülnek a legfontosabb alapanyagok, modern konyhatechnológiai eljárások, eszközök,
kipróbált alapreceptek, és egy teljes menü (leves, főétel, desszert).
A recepteket a résztvevők nyomtatva megkapják.
"Melinda egyéni workshopját választottuk. Segítségével az étterem csapata több mint 10-féle mindenmentes ételt készített egy délután alatt. A kenyérsütésen át a palacsinta készítésig, vegán omlett, falafel, hummusz, kétféle leves, köret, fasírtok készültek. A vendégek közt is nagy sikert arattak!
Azt hittük, hogy ezek az alapanyagok jóval drágábbak, holott a mindennapi életünkben megtalálhatók, könnyen beszerezhetők! Melinda a workshopon olyan alapanyagokat használt, amik nem sokkal drágábbak, mint amiket eddig is használtunk. Nagyon elégedettek vagyunk a munkájával, visszavárjuk, hogy még sokat tanuljunk tőle!"
Kitti és Laci
Balaton Hotel
balatonhotelsiofok.hu
Vegán Workshopok
Csoportos workshop
9:00-16:00
alapanyagismeret
alapreceptek (sűrítési eljárások, panírozás, palacsinta, főzés-sütés praktikák)
1 komplett menü (leves, főétel, desszert)
beszerzési források
modern konyhatechnológiai eljárások, eszközök és felhasználásuk
az alapanyagokat biztosítom
egy étteremtől maximum 3 fő vehet részt (2. főtől kedvezményes részvételi díj)
a workshopon maximum 12 fő vehet részt
Egyéni 4 órás workshop
a te igényeidhez igazítva, éttermedre szabva
a workshop az éttermedben kerül megrendezésre, amin csak a te alkalmazottaid vesznek részt
az alapanyagokról az étterem gondoskodik
vidéki helyszín esetén útiköltség, szállás biztosítása
a workshopon az összes konyhai alkalmazottad résztvehet